Macaron Nap

Hogyan készül a macaron?

Valóban olyan nehéz készíteni?

A macaron készítése óriási kihívás. Elszántság, szenvedély, precizítás, pontosság szükséges hozzá. És persze nem árt némi kreativitás.

A macaron (vagy makaron) tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A két korongot általában vajas krémmel vagy lekvárral ragasztják össze. Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.

Általános "macaron receptet" nehéz lenne közölni, mostantól igyekszünk minél több egyedi receptet összegyűjteni és megosztani Veletek.

Elsőként következzék Pierre Hermé olívás macaronjának receptje, amelyet a BBC Good Food bocsátott rendelkezésünkre.

Pierre Hermé receptje

Olívaolajas-vaníliás macaron

Előkészítés: 1 óra, elkészítés: 25 perc. 30 percig állnia kell
és 2+24 óra hűtést igényel
A receptet követve kb. 72 macaron készíthető

A macaronhoz:
300 g őrölt mandula
300 g porcukor
110 g pihentetett tojásfehérje
(legalább 4 napig hűtőszekrényben, letakarva)

valamint:
300 g porcukor
75 g ásványvíz
110 g pihentetett tojásfehérje
10 g kávéesszencia
1,5 g zöld ételszínezék

Az olívaolajas-vaníliás töltelékhez:
350 g Valrhona Ivoire csokoládébevonó vagy fehér csokoládé
150 g folyékony creme fraîche vagy tejszínhab (35% zsírtartalmú)
1 vaníliarúd
225 g Laurent Tellier szűz olívaolaj, Aglando változat (helyettesíthető más, szűz olívaolajjal)
30 db Lucques zöld olajbogyó (helyettesíthető más olajbogyóval is)

1. Szitáljuk össze az egyik adag porcukrot és az őrölt mandulát. Keverjük össze az ételszínezéket és az első adag tojásfehérjét, majd öntsük a porcukorhoz és mandulához, de még ne keverjük össze.

2. A többi porcukrot és az ásványvizet hevítsük 118 fokra. Amikor a szirup hőmérséklete eléri a 115 fokot, verjük fel a második adag tojásfehérjét. Adjuk hozzáa 118 fokos szirupot, verjük közepesen kemény habbá, hagyjuk 50 fokosra lehűlni, majd egyenletesen adagolva adjuk hozzá a mandulás keverékhez. Az összeállt masszát kanalazzuk egy habzsákba.

3. Rajzoljunk 3,5 cm átmérőjű köröket a sütőpapírra úgy, hogy köztük 2-2 cm távolság maradjon. Fordítsuk meg a sütőpapírt, aztán a habzsákból nyomjuk a masszát a sablonokra. Pihentessük 30 percig, amíg kissé megszárad.

4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetében 160 fok, gázsütő: 4-es fokozat). Helyezzük a tepsiket a sütőbe. Süssük 12 percig, ezalatt kétszer nyissuk ki rövid ideig a sütő ajtaját, majd csukjuk is be. Vegyük ki az elkészült macaronokat a sütőből, majd óvatosan csúsztassuk őket a munkapultra.

5. Az olívaolajas töltelékhez öblítsük át többször is az olajbogyókat hideg vízzel, majd szárítsuk meg mindet alaposan. Vágjuk félbe a bogyókat, távolítsuk el a magjukat, majd aprítsuk a húsukat kb. 2-3 mm-es kis kockákra és tegyük be őket a hűtőbe. Aprítsuk fel a csokoládét, és olvasszuk meg egy hőálló tálban egy főzőedényben lassú forrásban lévő víz fölött. Tegyünk egy kettétört, kimagozott vaníliarudat a creme fraîche-be, majd forraljuk fel.

6. Vegyük ki a vaníliarudat és öntsük a creme fraîche-t a megolvasztott csokoládéra. Keverjük össze, és ha szobahőmérsékletűre hűlt, locsoljuk meg az olívaolajjal, és egy kézi mixerrel egyenletesen keverjük lággyá. Ezt öntsük át egy mélyebb tepsibe és szobahőmérsékleten hagyjuk állni addig, amíg egy kissé megszilárdul.

7. Öntsük a tölteléket a korábbihoz hasonló habzsákba és nyomjuk rá a macaronhéjak felére. (Ne spóroljunk vele, nem gond, ha egy kicsit kifolyik, amikor rákerül a másik fele.) Az összeállított macaronokat tartsuk hűtőben 24 órán át, csak fogyasztás előtt 2 órával vegyük ki onnan.

Az olívadarabokat ne keverjük bele a töltelékbe, mert túl sóssá tenné az ízhatást. Egyszerűen helyezzünk 3-3 darabkát a töltelékre, mielőtt rátennénk a macaron másik felét. A minőségi olívaolaj nagyon fontos ehhez a recepthez, ne hagyatkozzunk a tömegtermelésben készült márkákra.

 

Hírek, események

2014. március 31. 09:17
Macaron párna vásárlás
Kattintson a részletekért!
2014. március 26. 14:46
Ide kerültek a GDF SUEZ Macaron Napon megmaradt macaronok
Kattintson a részletekért!
korábbi hírek