A nagy kérdés: legyen napelem rendszer a házon, vagy ne legyen?

Sok szempontból dilemmában vagyunk mostanság, de biztos vagyok benne, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Itt volt ez a nagy váltás az energiaárak körül, lement egy hosszú év amikor nem is voltunk benne biztosak, hogy most akkor hogyan kéne takarékoskodnunk, mennyire fog sokat jelenteni számunkra ennek a furcsa értékhatárnak a behozatala. Aztán persze eltelt ez a kételyekkel teli időszak és bebizonyosodtak a számításaink: értékhatáron belül maradtunk. De ettől függetlenül borzasztó érzés volt az, hogy most agyalni kellett rajta, hogy valami belefér-e vagy sem. Ekkor eldöntöttük, hogy bizony lesz nálunk napelem rendszer. Persze, ez egy nagyon aranyos gondolat volt tőlünk, csak éppen az a helyzet, hogy ez nem így működik.

Hiába indítottuk el a teljes procedúrát, többszörösen visszapattantunk. Egyrészt, ezen a környéken nem lehet hálózatra csatlakozni. Akkor lehetne, ha kifizetnénk, hogy először a légkábelt levigyék a földbe, ez önmagában durván 1,5 millió forint és akkor még nincs olyan mérőnk, ami megfelelő lenne: ez újabb félmillió durván. Szóval el kéne költenünk ahhoz 2 milliót, hogy egyáltalán kiejthessük a napelem rendszer gondolatát a szánkon. És ha ez nem lett volna kellően motiváló, akkor ezután jött a feketeleves, hogy bejelentették, hogy egy ideig egyáltalán nem lehet majd hálózatra tápláló rendszert építeni és hogy az akkori, meglehetősen kedvező szaldós rendszer is meg fog szűnni, illetve átalakul másfajta szaldóvá.

Ez a két dolog együttesen önmagában azt jelenti, hogy az egyébként is 8-9 év alatt megtérülő rendszer megtérülése további évekkel tolódott ki. A pozitív fordulat a történetben az, amit a napelemrendszer.info-n olvastam: elindult egy pályázat. A Napenergia Plusz program most, január 15-én kezdte el az előregisztrációt a résztvevők számára. Ezen a programon belül lehet támogatást igényelni a napelem rendszer kiépítésére, tervezésére és még arra is, hogy legalább a villanyórát a megfelelő cserélje a szolgáltató. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden ingyen lesz, de azt igen, hogy kedvezőbb feltételek mellett vághatunk bele, mintha teljesen magunktól csinálnánk mindent.

A napelemrendszer.info-n nem csak ilyen információk vannak, hanem sokat lehet olvasni náluk többek között a napelemek működéséről, az inverter szerepéről a rendszerben, meg persze még egy csomó minden másról is, ami érdekes lehet mindazoknak, akik napelemes rendszerben gondolkodnak. Szerintem érdemes náluk böngészni, mert sok szempontból ötleteket adó az írásuk. Arra például szintén náluk iratkoztam fel, hogy megkeressen egy helyi illetékes napelemes cég, aki a mi megyénkben vállal telepítést. És már meg is keresett!

Leadtuk a pályázatra az előregisztrációt, nehogy lemaradjunk róla. Ha megkapjuk a jóváhagyást, akkor indulhat a napelem rendszer tervezése, majd jöhet az ajánlat és ha minden megfelelő, akkor indul a kivitelezés. Először felgöngyölítjük ezt a földkábel ügyek, aztán jöhet az új villanyóra és végül a napelemek a tetőre. Ez mind nagyon hasznos, mert hát ennek a háznak bőven van még sok-sok év az élettartamában, így minden fejlesztés, amit beleteszünk az értéknövelő. Én legalábbis így gondolom.

A napelem rendszer telepítése egyébként mindezek között a folyamatok között a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkönnyebb folyamat. Minden más, ahol bürokrácia van és várni kell, sokkal bonyolultabb és több időt vesz igénybe. Ezért is jó, hogy ebben a pályázatban, ha megkapjuk a zöld lámpát, akkor még 2 évünk van arra, hogy a napelemek valóban felkerüljenek a tetőre. Ez szerintem sokat segít mindazoknak is, akiknek esetleg nem áll még rendelkezésre az erre szánt összeg teljes egészében. Olvassatok, tájékozódjatok és ha tetszik, ugorjatok bele egy napelem rendszer megpályázásába, mert ez most tényleg jó lehetőség rá.