Muszáj letakarni a klímát télen?

A téli időjárás közeledtével az otthontulajdonosok többsége eltöpreng rajta, hogy vajon érdemes-e letakarni klímarendszerük kültéri egységét. Ezek a berendezések hosszútávú befektetések, amiket az ember érthető módon szeretne megvédeni. Ez a kérdés azonban nem olyan egyszerű, és a választ sem tudhatjuk le egy szimpla igennel vagy nemmel.

Az alábbiakban a légkondicionálók letakarásának előnyeiről és hátrányairól lesz szó, amelyek alapján mindenki eldöntheti magának, hogy hogyan szeretne bánni klímájával a téli szezon során.

A klíma letakarásának előnyei

Véd a hó és jég ellen

Aki élt már hidegebb éghajlaton, az tudja, hogy milyen fontos a klímák védelme télen. Nem csak a heves havazás és jég tehet súlyos károkat a berendezésekben, hanem a hideg miatt is gyakrabban elromolhatnak ezek az összetett készülékek. A téli időjáráshoz készült klímatakarók segítenek megakadályozni az ilyen problémákat.

 

Segít elkerülni a rozsdásodást

A „rozsda” és a „klíma” szavakat egyetlen otthontulajdonos sem szereti egy mondatban hallani. A rozsda minden olyan fedetlen fémfelületen kialakulhat, amelyet nyirkos levegő ér, ez pedig idővel súlyos károkat tehet a berendezésben.

Szerencsére a rozsdásodást igazán egyszerű elkerülni, hiszen elég csak letakarni, ha épp nincs használatban. Ez segít távol tartani a nedvességet a fémtől, hogy a klíma hosszú évekig gond nélkül működhessen.

 

Csökkenti a hulladék felhalmozódását

A téli hónapok során lehullott falevelek és egyéb kerti, utcai hulladék kerülhet a klímaberendezésekbe. Ezek az oda nem illő dolgok eltömíthetik a kültéri egységet, akadályozhatják annak hatékony működését, illetve meghibásodásokat is okozhatnak.

A megoldást természetesen egy klímatakaró jelenti majd, ami jelentősen csökkenti a berendezésbe kerülő hulladék mennyiségét.

 

 

Segít a takarékoskodni

A klímák letakarásának további nagy előnye, hogy segít energiát spórolni. A takarók szigetelőként is hatnak, így a megfelelően letakart kültéri egységek kevesebb hőt veszítenek majd működés közben. Ez segít, hogy a klímarendszer kevesebb energia felhasználásával tarthassa szinten a szobák hőmérsékletét.

A klíma letakart működtetése előtt fontos ellenőrizni, hogy a berendezés használható-e letakart állapotban.

 

A klíma letakarásának hátrányai

Akadályozza a szellőzést

A klímák letakarásának egyik legnagyobb hátránya, hogy akadályozza a légmozgást. Ez többféle problémát is okozhat. Először is, az egység túlmelegedhet, ha nem tudja megfelelően leadni a hőt működés közben. Másodszor, ha nedvesség kerül a takaró alá, akkor akár penész is kialakulhat a kültéri egységben.

 

Vonzza a kártevőket

A letakart kültéri egységek remek búvóhelyül szolgálhatnak különféle kártevők számára. Ha otthonunk környékén gyakran jelentenek problémát ezek az állatok, akkor erre különösen érdemes odafigyelni, hiszen kárt tehetnek a berendezésben, és akár saját magukban is.

 

Nehéz lehet használni őket

A klímatakarók felhelyezése és eltávolítása egy meglehetősen körülményes feladat lehet – különösen, ha nem pont a saját modellünkhöz készült takarót használunk. Ritka, balszerencsés esetekben pont, hogy a takaró alkalmazásakor sérülhet meg a készülék.

 

A hőcserélők megfagyhatnak

A klímák letakarásának egyik legnagyobb veszélye, hogy a kültéri egységben található kondenzátor hőcserélője megfagyhat. Ez akkor fordulhat elő, amikor nedvesség gyűlik össze a takaró alatt, és a hőmérséklet eléggé lecsökken ahhoz, hogy jég alakulhasson ki.

 

Problémák esetén érdemes szakemberhez fordulni. Szerencsére a téli szezon kevésbé forgalmas, ezért sok klímaszerelő Budapest területén is jobban ráér a problémákkal foglalkozni.